dimecres, 27 d’octubre del 2010

Article de Rosa Massagué sobre l'Anschluss alemany

Anàlisi

Els paisatges no floreixen en 20 anys

ROSA MASSAGUÉ

Fa poques setmanes moria la pintora alemanya Bärbel Bohley, una dona que ha merescut el qualificatiu d'heroïna moral. Va viure a la República Democràtica Alemanya (RDA). Va lluitar contra aquella dictadura i va ser fundadora del Neues Forum, un moviment de dissidència que va ser la contribució interna i popular més important a la caiguda del Mur de Berlín. Aquells opositors, i Bohley la primera, volien una RDA democràtica i socialista. Contràriament, van considerar que havien estat objecte d'una annexió, un Anschluss, per part de la República Federal. La postura d'aquella pintora, totalment crítica amb la forma com es va dur a terme la reunificació, no és un cas aïllat.

Vint anys després de la firma del tractat d'unificació entre les dues alemanyes, el resultat no són aquells «paisatges florents» que va prometre el llavors canceller Helmut Kohl en aquells moments d'eufòria històrica. L'RDA, amb la seva economia planificada, antiquada i ineficaç, partia en desavantatge. Avui les diferències segueixen existint i hi ha qui considera que són fins i tot més grans.

Un sondeig d'opinió publicat pel Frankfurter Allgemeine Zeitung indica que el 69% dels orientals consideren arrogants els occidentals, mentre que a aquests els molesta haver d'ajudar l'economia de l'est i creuen que els seus parents pobres són uns desagraïts.

Potser 20 anys són massa pocs per tancar totes les ferides i les desavinences entre alemanys. I també per esborrar la memòria. Deu ser així quan Angela Merkel revela en una entrevista que segueix acumulant coses. Vivint entre l'escassetat de l'Alemanya de l'Est, deia, «un agafava tot el que podia». Encara és més revelador el fet que la cancellera esmenti com algunes de les seves preferències culinàries la sopa russa solianka i el lecso hongarès, plats tots dos que formaven part de la dieta habitual a la RDA. Per cert, Merkel és una de les escassíssimes personalitats d'aquella extinta república que ha aconseguit fer el salt a la política de l'Alemanya reunificada.